E tekućine

E tekućina je smjesa koja se ulije u atomizer e cigarete. Prilikom pritiska na gumb paljenja na e cigareti, grijači element atomizera (grijač) se počne zagrijavati. Vata natopljena e tekućinom koja je provučena kroz grijač počne isparavati e tekućinu.

Sastav e tekućine

E tekućina se sastoji od nekoliko komponenti:

Propilen glikol
Biljni glicerol
Prehrambena aroma
Nikotin (opcija)

Propilen Glikol u e tekućini

Propilen Glikol (PG) je prozirna jestiva tekućina. Konzistencije od prilike kao voda (nešto gušće). Okus joj je slatkast ili neutralan. Koristite je svakodnevno u širokom spektru proizvoda u domaćinstvu, kozmetičkim preparatima, hrani te nekim lijekovima. 

Propilen Glikol se nalazi u e tekućini u postocima od najčešće 20 do 40%. Svrha propilen glikola u e tekućini je višestruka.

1. PG služi kako bi se cijela smjesa e tekućine razrijedila. Ukoliko je e tekućina pregusta - vata se neće dobro natapati te može doći do "Dry Hita" (situacija kad u principu osjetite zagoreni okus vate a ne isparavanje e tekućine, te zna biti vrlo neugodno za grlo).

2. PG isto tako služi kao nosioc "arome". Aroma odnosno okus e tekućine se ne bi osjetio tako dobro da se e tekućina sastoji samo od VG-a.

3. Potreban je optimalni balans između VG-a i PG-a. S jedne strane PG bolje nosi okus ali i daje "Throat hit" (onaj osjećaj stezanja u grlu prilikom povlačenja pare). Taj osjećaj stezanja neki ne vole - koriste e tekućine s više VG-a no tada ne osjete tako dobro okus.

Od ostalih karakteristika PGa bitno je napomenuti da on daje puno manju gustoću pare nego biljni glicerol te puno jači throat hit.

Također je bitno naglasiti da određene osobe mogu imati laganu alergijsku reakciju na propilen glikol. Ta alergijska reakcija se najčešće javlja kao kašljanje, peckanje u grlu i slično. Ukoliko imate alergijsku reakciju na PG - dovoljno je samo smanjiti udio PG-a u e tekućini

Biljni glicerol u e tekućini

Biljni glicerol (VG) je gusta bezbojna tekućina dobivena iz biljaka. Gustoće je od prilike kao šampon, lagano slatkastog okusa.

VG dnevno susrećete u raznim prehrambenim i kozmetičkim proizvodima, primjerice keksima, sladoledima.

Biljni Glicerol se u e tekućini nalazi u postotku najčešće u 60 do 80%.

Njegove funkcije u e tekućini su:

1. VG daje gušću bogatiju paru. Taj osjećaj "gušće" i "teže" pare je bitan za one koji tek ulaze u svijet e cigareta jer simulira taj osjećaj uvlačenja dima cigarete

2. VG je također prisutan kako bi sama e tekućina bila "blaža" za grlo. Za razliku od PG-a, VG ne djeluje na grlo izazivanjem "Throat hita".

Bitno je napomenuti da previše VG-a u e tekućini može uzrokovati zagasitim okusom. VG ne prenosi tako dobro aromu kao PG, te je eventualno rješenje za taj problem dodavanje više arome u mix. No najčešće nije potrebno.

Drugo što moramo naglasiti je da VG dosta mijenja svoju konzistenciju ovisno o temperaturi. Tako će se VG po zimi "stisnuti", bit će gušći i samim time potencijalno neće dobro natapati grijač. To može dovesti do "Dry Hita". Kako bi to spriječili jednostavno tokom zime koristite e tekućine s malo više PG-a.

Prehrambena aroma u e tekućini

Prehrambena aroma u e tekućini je zaslužna za sam okus koji osjetite prilikom korištenja e cigarete.

Prilikom proizvodnje se ne koriste prehrambene arome koje možete naći na policama trgovina. Te arome vrlo često imaju dodane boje ili sladila a to su komponente koje izbjegavamo u e tekućinama.

Arome koje AEON d.o.o. koristi su izrazite čistoće bez dodatnih sladila ili boja.

Sam okus se postiže kombinacijom više različitih aroma, u većini slučajeva od različitih proizvođača. 

Osim na okus arome djeluju i na boju e tekućine. Ovisno o aromama korištenim, boja e tekućine može varirati od gotovo prozirne, do lagano žute, boje jantara pa sve do tamnije smeđe boje.

Postotak korištenja arome u e tekućine varira. Ovisi od arome do arome te od proizvođača do proizvođača. 

Bitno je naglasiti da je izuzetno bitno prilikom odabira e tekućine odabrati one od proizvođača koji vode iznimnu brigu o sastavu aroma koje koriste prilikom izrade proizvoda.

Loše arome mogu uzrokovati stvaranje neželjenih ili kancerogenih kemijskih spojeva pri temperaturama nižim od one normalne radne temperature e cigarete.

Također moramo napomenuti da odabir aroma može znatno utjecati na brzinu prljanja grijača.

Dok je to u principu neizbježno, može se donekle kontrolirati korištenjem e tekućina s manjim udjelom aroma.

Tako primjerice možemo zaključiti da će e tekućina koja sadrži 15% ili više arome brže uprljati coil nego aroma koja koristi 10%.

To je jedan od razloga zašto se AEON ograničio prilikom kreiranja Journey i SHAKE proizvoda na 10% maksimalno arome u miksu.

Osim same arome, na brzinu prljanja coila utječe i baza, okoliš u kojem se koristi e tekućina te drugi faktori.

Nikotin u e tekućini

Nikotin može i ne mora biti dio e tekućine.

Sam nikotin koji se koristi u e tekućinama je "freebase" nikotin iste čistoće i kvalitete kao onaj u nikotinskim žvakaćim gumama ili nikotinskim flasterima.

Nikotin se u e tekućini nalazi u postocima od 0.3% (3mg) do 2% (20mg).

Prema posljednjim istraživanjima sam nikotin nije kancerogen. Ta karakteristika mu je dodana u prošlosti isključivo iz razloga što se uvijek istraživao u kontekstu cigareta, koje uz nikotin sadrže i do 7000 različitih kemijskih spojeva od kojih su mnogi kancerogeni.

Također je bitno naglasiti da za sam nikotin nije dokazano da stvara izrazitu ovisnost. Dosadašnja istraživanja ovisnosti o nikotinu su ponovo bila u kontekstu cigareta. Kemijski spojevi u samim cigaretama su u principu bili zaslužni za stvaranje izrazite ovisnosti a ne sam nikotin.

Tu imamo nekoliko primjera provedenih istraživanja na ljudima i životinjama.

Jedno od takvih istraživanja je istraživanje djelovanja nikotina na mozak kod osoba koje boluju od Alzheimerove bolesti. Bolesnici su svi bili nepušači, dobivali su 6 mjeseci razne dnevne doze nikotina. Nitko od njih po završetku studije i istraživanja nije nastavio sa konzumacijom nikotina ili da je počeo pušiti.

Drugo zanimljivo istraživanje provedeno na životinjama je pokazalo da će životinja puno prije odabrati nikotin u kombinaciji s duhanskim listovima (cigaretom) nego samo čisti nikotin.

Stoga nije u potpunosti jasno kako točno nikotin funkcionira osim zaključka da je stimulans kao primjerice i kofein.

Najbolja e tekućina

Ovo pitanje nije neuobičajeno. Vrlo često od korisnika dobijemo pitanje "dajte mi najbolju".

Kako se kaže o okusima se ne raspravlja. Interpretacija okusa je individualna stvar i ono što se dopada nama neće se obavezno svidjeti i vama.

Neki vole Domaćica kekse, neki ne.

Tako da odgovor na ovo pitanje ne postoji.

Ono što možemo je savjetovati da se učlanite u vapersku društvenu mrežu Vaper Pub ili da se savjetujete sa ostalim korisnicima na vape forumu.